Friday, April 1, 2011

al-kisah 40 orang mengubah hidup kita melalui internet....

Ini MaNA bLoGeGar AizAt == sElaMat MemBacA

assalamualaikum...
salam 1 malaysia...

sedar xsedar.. masa berlalu...
peradaran masa sgt pantas...
sambil kita tidak menyedari banyak perubahan yang telah dilakukan dengan internet..
adakah kita tahu siapa org2 yang bertanggungjawab atas perubahan yang drastik ini??

sampai kita sekarang susah menerima keyataan 
hidup tanpa internet..
cuba bayangkan kehidupan tanpa internet...
emmmm
pastixpastii...
anda yang merasai nyerr 

kat bawah nie antara senarai 40 org yang bertanggungjawab merubah cara hidup kita...

40 org yang merubah internet dan hidup kita

Dunia kini menjadi lebih erat berhubung sejak internet muncul. Web itu sendiri telah menggantikan amalan membaca akhbar. Kebanyakan dari kita sekarang berkomunikasi melalui e-mel bukan kertas dan pena. Kami sekarang menonton rangkaian atau filem talian, bahkan telah menjadi usaha perniagaan yang luas, begitu banyak sehingga kita sekarang dapat melakukan pembelian dan membayar bil kita melalui internet. Web juga menukar persahabatan melalui pelbagai media sosial.Ini juga memberikan kita kemungkinan untuk menghubungkan kembali dengan orang-orang dari masa kecil kita dan dapat menjadi peristiwa mengubah kehidupan. 
Memiliki gagasan yang bagus adalah satu perkara. Di sini, ini adalah orang yang mempunyai kesan terbesar pada arah dari web: masa lalu, sekarang, dan masa depan. Mereka menukar internet dan merevolusi cara kita menjalani kehidupan kita hari ini.Bayangkan saja dunia tanpa internet. Anda tidak boleh kerana itu sudah menjadi kehidupan seharian kita. 
Vint Cerf dan Bob Kahn
Bapak Internet.


Bapa Internet Vint Cerf, Bob Kahn bersama-sama dengan mencipta TCP / IP suite protokol komunikasi. bahasa yang digunakan oleh komputer untuk bercakap antara satu sama lain dalam rangkaian. Vint Cerf pernah berkata bahawa internet hanyalah cermin daripada penduduk dan spam merupakan efek samping dari perkhidmatan percuma. 
Tim Berners-Lee 
Penemu WWW.


Tim Berners-Lee mencipta World Wide Web. Dia menulis pelanggan dan pelayan web pertama dan direka cara untuk membuat link atau hiperteks, di tengah bahagian yang berbeza dari maklumat online. Dia sekarang mempertahankan standard untuk web dan terus menyempurnakan rancangan sebagai pengarah World Wide Web Consortium (W3C). 
Ray Tomlinson 
Bapak Email


Programmer Ray Tomlinson, Bapa Email membolehkan anda bertukar mesej antara mesin di lokasi yang pelbagai; antara universiti, di seberang benua, dan lautan. Dia datang dengan @ "simbol format" untuk alamat e-mel. Saat ini, lebih daripada satu bilion orang di seluruh dunia @ jenis tanda setiap hari. 
Michael Hart 
Kelahiran eBook.


Michael Hart mulai kelahiran eBook dan buta aksara. Dia menciptakan Projek Gutenberg dan dianggap perpustakaan elektronik pertama di dunia yang mengubah cara kita membaca. Koleksinya meliputi karya domain awam dan karya cipta dengan izin tersurat. 


Gary Thuerk 
E-mel spam yang pertama.


Spamming adalah teknik pemasaran lama. Gary Thuerk, dihantar masa e-mail pertama  kepada pelanggan melalui ARPANET untuk baru T-'s Digital siri sistem VAX. Apa yang dia tidak menyedari pada saat itu adalah bahawa ia telah menghantar spam pertama dunia. 

Scott Fahlman 
Emoticon pertama.


Scott Fahlman dikreditkan dengan berasal emoticon smiley berasaskan ASCII pertama, yang menurutnya akan membantu untuk membezakan antara posting yang harus diambil bercanda dan orang-orang dari alam yang lebih serius. Sekarang, semua orang menggunakan mereka dalam program-program messenger, chat room, dan e-mel. 
Marc Andreessen 
Netscape NavigatorMarc Andreessen merevolusi navigation Internet. Dia datang dengan menggunakan pelayar laman web secara meluas pertama yang disebut Mosaic yang kemudian dikomersialisasikan sebagai Netscape Navigator. Marc Andreessen juga salah satu pengasas dan ketua Ning dan seorang pelabur dalam beberapa startups termasuk Digg, Plazes, dan Twitter. 

Jarkko Oikarinen 
Internet Relay Chat, IRC.
Jarkko Oikarinen mengembangkan online real-time chatting pertama di Finland yang dikenali sebagai Internet Relay Chat. IRC's kemasyhuran melepas pada tahun 1991. Ketika Iraq menyerbu Kuwait dan isyarat radio dan TV ditutup, berkat IRC walaupun up-to-date maklumat ini boleh menyebarkan. 


Robert Tappan Morris 
Pertama Worm Virus.Konsep virus worm adalah unik berbanding dengan hacking konvensional. Alih-alih masuk ke rangkaian mereka sendiri, mereka menghantar sebuah program kecil yang mereka telah dicipta untuk melakukan pekerjaan itu. Dari konsep ini, Robert Tappan Morris mencipta Worm Morris. Itu salah satu daripada worm virus pertama yang  untuk dihantar keluar melalui internet yang secara tidak sengaja menyebabkan ribuan dolar kerosakan dan "kehilangan produktiviti" ketika dikeluarkan pada tahun 80-an. 

David Bohnett 
GeocitiesDavid Bohnett, GeoCities ditubuhkan pada tahun 1994, bersama-sama dengan John Rezner. Hal ini berkembang menjadi komunitas terbesar di Internet. Dia mempelopori dan memperjuangkan konsep pemberian halaman rumah percuma untuk semua orang di web. Syarikat menutup perkhidmatan pada tarikh 27 Oktober 2009. 

Ward Cunningham 
Yang pertama Wiki.

American programmer Ward Cunningham mengembangkan wiki pertama sebagai cara untuk membiarkan orang berkolaborasi, membuat dan mengedit halaman online bersama. Cunningham nama wiki selepas perkataan Hawaii untuk "cepat." 

Sabeer Bhatia
HotmailSabeer Bhatia ditubuhkan Hotmail di mana huruf besar mengeja-bahasa HTML yang digunakan untuk menulis dasar sebuah laman web. Ia mendapatkan dalam berita ketika ia menjual perkhidmatan e-mel percuma, Hotmail ke Microsoft sebesar $ 400 juta. 
Ia dianugerahkan "Usahawan of the Year" oleh Draper Fisher Jurvertson pada tahun 1998 dan telah direkodkan oleh TIME sebagai salah satu "people to Watch" dalam perniagaan antarabangsa pada tahun 2002. yang paling menarik pengambilalihannya tahun 2009 adalah Jaxtyr yang ia percaya ditetapkan mengambil alih Skype dalam hal panggilan percuma. 
Matt Drudge 
Laporan membanting tulang


Matt Drudge mulai halaman agregasi berita Laporan membanting tulang. Itu popular ketika ia gerai pertama untuk menyampaikan khabar yang kemudian menjadi skandal Monica Lewinsky. 
 


Larry Page dan Sergey Brin 
Google

Larry Page dan Sergey Brin mengubah cara kita mencari dan menggunakan internet. Mereka bekerja sebagai pasukan yang tulus di bahagian atas gergasi carian. Syarikat mereka berkembang pesat setiap tahun sejak  bermula. 
Page dan Brin bermula dengan dana mereka sendiri, tetapi halaman cepat outgrew ada sumber daya mereka sendiri. Mereka kemudian mendapatkan pelaburan swasta melalui Stanford. Larry Page, Sergey Brin dan Google syarikat mereka, terus menyokong kejuruteraan alih perniagaan. 
Bill Gates 
MicrosoftBill Gates mendirikan syarikat perisian yang disebut "Micro-Soft". kombinasi antara perisian ". Kemudian pada" microcomputer, Bill Gates mengembangkan GUI baru (Graphical User Interface) untuk sistem operasi cakera. Ia menyebut gaya baru Windows. Dia memiliki semua tetapi semua pernyataan misi yang terkenal, untuk meletakkan "komputer di setiap meja dan di setiap rumah".sekurang-kurangnya di negara maju. 

Steve Jobs 
Apple


Steve Jobs idea inovatif dari sebuah komputer peribadi membawanya ke merevolusi peranti keras komputer dan industri perisian. Pengasas Apple mengubah cara kita bekerja, bermain dan berkomunikasi. Dia membuat berantakan web desain dan sederhana bergaya. Cerita dari Apple dan Steve Jobs adalah tentang penentuan, jenius kreatif, mengejar inovasi dengan semangat dan tujuan. 
David Filo dan Jerry Yang 
Yahoo!

David Filo dan Jerry Yang mula Yahoo! sebagai hobi dan berkembang menjadi tanda universal yang telah mengubah cara orang berkomunikasi antara satu sama lain, mencari dan mengakses dan membeli barang-barang maklumat. 
Yahoo! Nama singkatan bagi "Yet Another Hierarchical Officious Oracle," tetapi Filo dan Yang memaksa mereka memilih nama itu kerana mereka sukakan definisi umum dari yahoo:" rude, unsophisticated, uncouth.." 
Brad Fitzpatrick 
LiveJournalBrad Fitzpatrick mencipta LiveJournal, salah satu platform blogging awal. Dia terlihat di Internet di bawah bradfitz gelaran. Dia juga penulis pelbagai projek perisian bebas seperti memcached, digunakan pada LiveJournal, Facebook dan YouTube.

LiveJournal berterusan hari ini sebagai komuniti dalam talian di mana orang boleh berkongsi pembaharuan pada kehidupan mereka melalui buku harian dan blog. kawan berhubung mencipta sebuah "senarai rakan" link yang untuk terakhir 'memasukkan rakan-rakan mereka. 

Shawn Fanning 
NapsterShawn Fanning dibangunkan Napster, a peer-to-peer file-sharing program direka untuk membiarkan peminat muzik mencari dan muzik perdagangan. Pengguna meletakkan file-file apapun yang mereka bersedia untuk berkongsi dengan orang lain ke dalam direktori khusus pada hard drive mereka. 
Perkhidmatan ini mempunyai lebih daripada 25 juta pengguna pada puncaknya pada tahun 2001, dan akhirnya ditutup selepas beberapa siri tuntutan undang-undang high-profile, sebelum membantu untuk mencetuskan revolusi muzik digital sekarang didominasi oleh Apple. Napster sejak itu namanya dan diakuisisi oleh Roxio. 
Peter Thiel 
Paypal


Peter Thiel adalah salah satu tokoh Web pada umumnya berkaitan dengan PayPal. PayPal telah memungkinkan orang untuk memindahkan wang satu sama lain  secara langsung. PayPal mulai memberikan sekumpulan kecil akses pemaju untuk kodenya, yang membolehkan mereka untuk bekerja dengan rangka-transaksi super canggih. Peter Thiel, cofounded PayPal pada usia 31 dan dijual ke eBay empat tahun kemudian sebanyak $ 1.5 bilion. 
Pierre Morad Omidyar 
Ebay


Pierre Omidyar menubuhkan sebuah pasaran online yang membawa pembeli dan penjual bersama-sama seperti dahulu, dan mempelopori konsep kuantifikasi kepercayaan dari pengguna tanpa nama sahaja. Dalam membina kerajaan lelong nya, Omidyar dikira pada kekuatan individu. Omidyar kekuatan terbesar adalah wawasan ke dalam sifat-sifat manusia. Dia mengerti bahawa orang akan membeli apa saja. sampah seseorang adalah, pada kenyataannya, harta orang lain.


Jimmy Welsh 
Wikipedia


Jimmy Welsh mendirikan ensiklopedi yang terbesar di dunia yang membawa artikel yang dengan mudah boleh diedit oleh sesiapa saja yang boleh mengakses laman web. Dilancarkan pada tahun 2001 dan saat ini bekerja rujukan umum yang paling popular di Internet.


Stewart Butterfield dan Caterina Fake 
Flickr

website photosharing telah menjadi sebahagian dari kehidupan online sehari-hari bagi berjuta-juta orang. Stewart Butterfield, yang bersama isterinya Caterina Fake diciptakan Flickr yang lahir dari sebuah permainan multi-player online yang tampaknya jumlah segala sesuatu Web 2.0 orang cuba lakukan. Flickr datang bersama dengan sebuah idea yang anda tidak lagi punya album. Sebaliknya, anda mempunyai streaming foto. Yahoo kemudian acquired Flickr pada tahun 2005. 
Jonathan Abrams 
Friendster

Jonathan Abrams dibina Friendster, bersama-sama dengan Cris Emmanuel, menawarkan banyak peralatan untuk membantu ahli mencari tarikh. Dia mengambil idea dari Match.com. Ini adalah rangkaian sosial pertama yang menabrak masa besar dan pergi mainstream. Members membuat profil listing filem kegemaran dan buku-buku (dan  status) dan link ke teman-teman, yang berkaitan dengan rakan-rakan mereka, dan sebagainya. 
Niklas Zennstrom 
Skype

Niklas Zennstrom bersama-sama mendirikan trend komunikasi terpantas dalam sejarah yang disebut Skype. Hal ini menawarkan pelanggan di seluruh dunia perisian bebas untuk membuat panggilan berkualiti unggul menggunakan komputer mereka dan memperluaskan tawaran untuk Linux, MAC & PC dan / handheld peranti mobile. 
Bram Cohen, 
Bit Torrent

Jika Napster bermula generasi pertama dari file sharing, Bram Cohen mengubah wajah file sharing dengan mengembangkan BitTorrent yang memiliki pengikut besar pengguna hampir seketika. Ia menggunakan prinsip Golden Rule: semakin cepat anda upload, semakin cepat anda diizinkan untuk men-download.

rehat BitTorrent up fail ke bahagian , dan akan selepas pengguna yang lain mempunyai sebahagian, mereka langsung mulai mengupload bahagian untuk pengguna lain. Jadi, hampir semua orang yang berkongsi fail yang diberikan secara serentak upload dan download potongan dari fail yang sama. 

Reid Hoffman 
LinkedIn


Reid Hoffman, seorang bekas naib presiden eksekutif di PayPal, mencipta LinkedIn sebagai rangkaian sosial profesional yang membolehkan user berdaftar untuk mengekalkan senarai butiran kenalan dari orang yang mereka kenal dan percaya dalam perniagaan. Ahli boleh mencari pekerjaan, resume perdagangan, mencari pekerja baru dan mengikuti kompetisi. 

Matt Mullenweg 
WordPress


Matt Mullenweg ditubuhkan digunakan open source di dunia kebanyakan blogging dan anugerah terbesar bagi kebebasan bersuara yang dikenali sebagai WordPress. Beberapa website yang paling popular berjalan di Wordpress TechCrunch, ODEO, Mashable dan banyak lagi. 
Chad Hurley, Steve Chen, dan Jawed Karim 
Youtube


Chad Hurley, Steve Chen, dan Jawed Karim bertemu sebagai pekerja awal di PayPal. Mereka kemudian memulai video-sharing internet yang paling popular laman YouTube yang menyiarkan lebih dari 100 juta video pendek harian pada berbagai mata pelajaran. 
Apabila membuat YouTube, tiga bahagian kerja berdasarkan kemahiran: Chad Hurley direka halaman antara muka dan logo. Steve Chen dan Jawed Karim membahagi tugas teknikal membuat tempat kerja. Mereka kemudian membahagi tugas pengurusan, berdasarkan kekuatan dan kepentingan: Chad Hurley menjadi CEO, Steve Chen, Chief Technology Officer. Satu setengah tahun kemudian, Google mengakuisisi YouTube untuk kesepakatan bernilai $ 1.65 bilion. 

Craig Newmark
CraigslistCraig Newmark memulakan sebuah laman web yang secara dramatik mengubah alam semesta iklan diklasifikasikan disebut Craiglist. Itu adalah suatu hal yang menakutkan bagi surat khabar yang merasa terancam oleh iklan untuk-semua diklasifikasikan iklan laman-tidak tidak berbayar. Ini bermula sebagai senarai e-mel untuk teman Newmark di Bay Area. Sejak itu, ia telah tumbuh menjadi database dalam talian untuk iklan baris bagi mereka segala yang mencari dari rumah ke romance. 

Julian Assange 
Wikileaks

Julian Assange mendirikan sebuah laman web yang didedikasikan untuk menerbitkan dokumen-dokumen rahsia dicuri dari seluruh dunia. Dia menawarkan suatu perisian canggih untuk Wikileaks melindungi identiti para pencuri yang mencuri dokumen-dokumen ini dengan sepenuhnya memadam identiti mereka sebelum merebak dokumen curi ke pelayan 'seluruh dunia'.

Akibatnya, tidak ada yang boleh mengesan siapa memberinya apa atau kapan. Situs ini menggambarkan dirinya sebagai “uncensorable Wikipedia for untraceable mass document leaking and analysis”
" dan telah dibangunkan untuk dianggap sebagai luas dan tahap yang paling selamat untuk pemberi maklumat. 
Dick Costolo 
FeedBurnerOrang biasanya memeriksa laman web yang mereka disukai setiap masa dan kemudian untuk melihat apakah ada sesuatu yang baru. FeedBurner pengasas Dick Costolo mencipta sebuah pengumpul berita yang secara automatik mendownload update yang kelihatan di tempat-tempat yang anda minati. RSS feed, kependekan dari Really Simple Syndication, memberikan mereka bit terkini media's pencipta laman web mereka ke komputer anda. FeedBurner kemudian diakuisisi oleh Google pada tahun 2007. Saat ini, Dick Costolo adalah Twitter Chief Operating Officer membuat twitter RSS generasi berikutnya. 


 
Mark Zuckerberg 
FacebookMark Zuckerberg mendirikan facebook agar dapat membantu pelajar di universiti tetap berhubung dengan teman-teman. The "update status" mulai kelahiran semula di Facebook, di mana pengguna setelah pengguna rangkaian besar mereka memberitahu rakan yang  apa yang sedang mereka lakukan. 
Mereka juga mempamerkan foto, upload video, chatting, mencari teman, bertemu yang lama, bergabung dengan penyebab, kumpulan, bersenang-senang dan melemparkan domba maya pada satu sama lain. Laman web, yang diyakini mempunyai 500 juta pengguna berdaftar di seluruh dunia, hanya empat negara yang tersisih untuk ditakluki iaitu: Russia, Jepun, China dan Korea, menurut Zuckerberg. Facebook kini dua kali besar seperti MySpace Rupert Murdoch. 

 
Jack Dorsey 
TwitterJack Dorsey diciptakan Twitter untuk membolehkan rakan-rakan dan keluarga tahu apa yang dia lakukan. pertumbuhan terpantas di dunia komunikasi media membolehkan pengguna siaran fikiran mereka dalam 140 karakter atau kurang dan orang repost lain atau lucu mesej bermaklumat ke Twitter sendiri pengikut mereka dengan Retweeting. Tidak ada satu fikiran orang akan ingin mengikuti orang asing, atau bahawa selebriti akan menggunakan Twitter untuk memberitahu peminat kegiatan mereka, atau bahawa perniagaan akan menggunakan Twitter untuk mengumumkan diskaun atau pelancaran produk baru. 

Jeff Bezos 
Amazon


Jeff Bezos mendirikan tokoh online terbesar di dunia yang dikenali sebagai Amazon, yang awalnya bernama Cadabra Inc. Dia membuat perbelanjaan online lebih cepat dan lebih peribadi dari perjalanan ke kedai tempatan. Syarikat ini sekarang memperkenalkan Kindle membolehkan pembaca untuk men-download buku-buku dan bahan-bahan tertulis lain dan membacanya pada peranti genggam. 

banyak perkara kan yang telah mereka ubah 
ttg kehidupan seharian kita...

ada yang baik...
pasti ada yang buruknyer,,,,
yang pasti kita sendiri yang merancangnyerr!!!\\
berpada2 lah apabila menggunakan semua kemudahan...
ihihihih

macam lah aku nie berpada2 sgt...

hiihih
ok,,, stkat nie jer lah.... 
 k salam...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...